Lees hier waarom het zo belangrijk is om ook je slimme keukenapparatuur te beschermen tegen online dreigingen en gegevensdiefstal
Thuiskoks in heel Europa kregen begin dit jaar de schrik van hun leven. Niet vanwege een kortsluiting van hun keukenmachine, maar wel omdat ze hun vingers brandden aan de receptenwebsite van Thermomix. Door een datalek kwamen gegevens van ruim 3 miljoen mensen op straat te liggen, gegevens waar internetcriminelen graag misbruik van willen maken. Maar ook die slimme keukenmachine zelf kan een hoop gevoelige informatie prijsgeven.
Thermomix
Thermomix is een multifunctionele keukenmachine, geproduceerd door het Duitse Vorwerk. Je kunt ermee koken, bakken, stomen, grillen, hakken, snijden, kneden en nog veel meer. En met het uitgebreide receptenaanbod van Thermomix staat er elke avond gegarandeerd iets lekkers op tafel. Maar toen werd begin februari een server gehackt. Criminelen kregen vervolgens toegang tot gegevens van 3,3 miljoen bezoekers van het receptenforum.
Deze gegevens stonden in een mum van tijd te koop op het dark web. Er zaten geen wachtwoorden of bankgegevens bij, maar wel alle namen, woon- en e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata en kookvoorkeuren. Ook met deze informatie kunnen oplichters veel schade aanrichten.
Slim is niet zonder risico
Naast slimme keukenmachines, rusten we onze woningen in toenemende mate uit met andere slimme apparaten. Bekende voorbeelden zijn slimme deurbellen, thermostaten, stofzuigers en televisies. Ze zijn slim omdat ze verbonden zijn met het internet en onderling kunnen communiceren. Dit wordt ook wel aangeduid als het Internet der Dingen.
Daarvoor moeten ze wel gegevens kunnen verzamelen. Voor het gebruik van de bijbehorende app moet je al persoonlijke gegevens invoeren om een account te maken. Maar een slim alarmsysteem weet ook hoe laat je thuiskomt. En een slimme koelkast houdt bij wanneer je koelkast leeg is en wat je allemaal eet en drinkt. Dit is erg persoonlijke informatie en die wil je waarschijnlijk niet delen met kwaadwillenden. Toch denken weinig mensen eraan om ook deze slimme apparaten goed te beveiligen tegen digitale dreigingen.
Achter gesloten deuren
Zolang je geen wet overtreedt, hoeft niemand te weten wat er allemaal achter jouw voordeur gebeurt. Dat geldt ook voor je virtuele voordeur. Behalve een fysiek woonadres heb je namelijk ook een virtueel IP-adres. Dit IP-adres bevat geen straatnaam of huisnummer, maar geeft je locatie wel bij benadering aan. Via dit IP-adres kunnen anderen jouw online apparaten vinden. Maar door je IP-adres te verbergen, kun je je virtuele voordeur voor pottenkijkers sluiten.
Met een VPN krijg je dat heel makkelijk voor elkaar. Je kiest een aanbieder, downloadt de software en installeert de app op je smartphone, smart-tv, gameconsole, laptop of gewoon rechtstreeks op je router. Eenmaal ingeschakeld wordt al je dataverkeer via een versleutelde tunnel naar de VPN-server gestuurd en van daaruit naar de ontvanger. Deze ontvanger krijgt alleen het IP-adres van de VPN-server te zien. Zo blijft jouw eigen IP-adres dus verborgen.
Kort samengevat: de tunnel voorkomt dat data onderschept worden, encryptie voorkomt dat onbevoegden de data kunnen lezen, en het vervangende IP-adres voorkomt dat gegevens terug te herleiden zijn naar jou.
Deel niet teveel
Met een VPN kom je al een heel eind. Maar je kunt natuurlijk nog meer maatregelen treffen om je privacy te beschermen. Informatie die je bij voorbaat niet deelt, kan ook niet gestolen worden. Lees dus nog eens goed de privacyvoorwaarden door voordat je een apparaat of app gaat gebruiken. Zou je die app echt toestemming willen geven om toegang te krijgen tot je contactpersonen of je foto’s?
Bedenk ook hoe je de schade beperkt houdt als een van je accounts betrokken is geraakt bij een datalek. Zorg er in elk geval voor dat de hackers geen toegang krijgen tot meerdere accounts door altijd sterke en unieke wachtwoorden te kiezen. Met een wachtwoordmanager kun je deze makkelijk aanmaken en veilig opslaan.