Een toilet wordt dagelijks gebruikt, maar krijgt vaak weinig aandacht als het gaat om onderhoud of vernieuwing. Toch kan een toilet renovatie een wereld van verschil maken – niet alleen qua uitstraling, maar ook op het gebied van hygiëne en comfort.
Wanneer is een renovatie nodig?
Na jarenlang intensief gebruik kunnen er gebreken ontstaan. Denk aan slijtage van tegels, verkleuring van voegen, lekkende kranen of verouderd sanitair. Ook qua stijl blijven veel toiletruimtes achter bij de rest van het interieur. Een renovatie is dan niet alleen praktisch, maar ook esthetisch een slimme zet.
Daarnaast kan een nieuwe indeling of het vervangen van onderdelen bijdragen aan waterbesparing en een efficiëntere ruimtebenutting – vooral bij kleinere toiletten.
Zelf doen of laten doen?
Hoewel kleine aanpassingen prima zelf uitgevoerd kunnen worden, is een volledige toilet renovatie vaak een klus voor vakmensen. Het verleggen van leidingen, het vervangen van tegels of het installeren van een hangend toilet vereist nauwkeurigheid en ervaring.
Er zijn gespecialiseerde bedrijven die zich volledig richten op complete renovaties. Zo is er Toilet Direct, dat complete renovatie pakketten aanbiedt. Hierbij wordt alles uit handen genomen: van de voorbereiding en afvoer van oud materiaal tot de afwerking en oplevering en dat zonder lange wachttijden.
Wat kost het?
De kosten voor een toilet renovatie lopen uiteen, afhankelijk van de gekozen materialen, de omvang van de werkzaamheden en eventuele maatwerkoplossingen. Sommige aanbieders werken met vaste pakketten, wat prettig is om verrassingen te voorkomen. Belangrijk is om vooraf goed te kijken naar wat inbegrepen is, zoals arbeid, sanitair, tegels en montage.
Slim investeren
Een opgeknapt toilet is niet alleen prettig voor eigen gebruik, maar verhoogt ook de waarde en uitstraling van een woning of bedrijfspand. Het is een relatief kleine ingreep met groot effect.
Wie overweegt om te renoveren, doet er goed aan zich vooraf te oriënteren op de mogelijkheden.