Heb je een verbouwing op de planning? Dan is het belangrijk om te beginnen met een overzichtelijk stappenplan. Je wil natuurlijk gaan verbouwen zonder al te veel chaos. Een goed stappenplan is daarom een must have, terwijl veel mensen deze stap overslaan en hierdoor tegen verrassingen aanlopen. Daarom zetten we in deze blog op een rij hoe je een praktisch stappenplan opstelt.
1. Begin met het einddoel voor ogen
Wat is eigenlijk het doel van de verbouwing? Welk doel wil je graag bereiken? Denk bijvoorbeeld aan een open keuken, meer ruimte, meer licht of een betere indeling van de woning. Het kan ook zijn dat je de woning wil verduurzamen, of dat je graag vloerverwarming wil in de woning. In dat geval kun je kiezen voor elektrische vloerverwarming die je kunt leggen op de afwerkvloer: dat scheelt alweer het slopen van de vloer. Omschrijf het eindresultaat zo concreet mogelijk en zorg ervoor dat je een doel voor ogen hebt. Ook is het slim om per ruimte in functies te denken, en niet alleen in meubels of kleuren.
2. Zet je wensen op een rij en stel prioriteiten
Vervolgens kun je alle wensen uitstippelen en deze op een lijst zetten wat je allemaal zou willen. Zorg ervoor dat je weet wat je echt wil en welke klussen eventueel later ook nog zouden kunnen, of welke optioneel zijn. Dat is namelijk wel handig als je keuzes moet maken als het budget te krap wordt: dan kun je eventueel nog bepalen welke klussen je wel en niet door laat gaan, of dat je het anders – of later – gaat oppakken. Houd daarbij ook rekening met het budget van de verbouwing, zoals ook de kosten vloerverwarming.
3. Controleer of je een vergunning nodig hebt
Daarnaast is het slim om te checken of je een vergunning nodig hebt voor de verbouwing. Dit verschilt per gemeente: zorg er daarom voor dat je controleert bij jouw gemeente of je een vergunning nodig hebt. Niet elke verbouwing mag je namelijk zomaar uitvoeren. Denk aan het plaatsen van een dakkapel, een aanbouw of een aanpassing aan de gevel. Zorg ervoor dat je op tijd een vergunning aanvraagt als dit nodig is voor jouw verbouwing: het aanvragen van een vergunning kan nog wel wat tijd in beslag nemen.
4. Maak een tijdsplanning per fase
Een goed stappenplan bestaat ook uit een goede tijdsplanning. Deel de verbouwing op in een logische fase, zoals sloop, opbouw en afwerking. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de levertijden van de materialen en de beschikbaarheid van de vakmensen die je gaat inschakelen. Het is ook belangrijk om de planning niet te krap te maken. Een verbouwing kan namelijk altijd anders gaan dan je in eerste instantie had gehoopt. In een verbouwing kan het namelijk zijn dat de klussen uitlopen, dat de materialen toch wat vertraging hebben of dat je nog onverwachts iets tegenkomt.
5. Regel je hulp: zelf doen of uitbesteden?
Een verbouwing kun je zelf uitvoeren, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook professionals inschakelen. Het is belangrijk dat jij zelf beslist wie wat doet. Je kunt natuurlijk wel zelf een aantal klussen uitvoeren, zoals het schilderen, verven en slopen. Voor technische klussen zoals elektra, water en constructiewerken is het slim om een vakman in te schakelen. Het is belangrijk om duidelijke verwachtingen met elkaar te hebben en deadlines met elkaar af te spreken. Zorg ervoor dat deze afspraken ook zijn vastgelegd, zodat er niet op een later moment nog miscommunicatie ontstaat.
6. Denk ook aan de praktische zaken
In een verbouwing is het ook belangrijk om na te denken aan de praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van een tijdelijke opslag. Dat kan handig zijn voor al jouw spullen: je wil natuurlijk niet dat alles onder het stof komt te zitten tijdens de verbouwing. En kun je ook in huis blijven tijdens de verbouwing, of moet je een andere tijdelijke plek regelen? Zorg er ook voor dat je de nodige klusspullen in huis hebt gehaald.