Kies voor het gemak van kwalitatief goede pannen  

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Kies voor het gemak van kwalitatief goede pannen  

Vergeten ingrediënten, een pan die overloopt, aangekoekte baksels en groenten die nog niet gaar blijken te zijn na het koken ervan. Het zijn voorbeelden van veel voorkomende ergernissen in de keuken. Een deel los je op door bewust te kiezen voor kwalitatief goede pannen. Het vergt vooraf weliswaar een investering, maar je hebt er vervolgens dagelijks profijt van. Niet onbelangrijk, de keuze voor deze pannen past bij een duurzame levensstijl. Ze zullen over het algemeen langer meegaan dan goedkopere alternatieven. In dit artikel lees je meer over de factoren om rekening mee te houden bij de aanschaf ervan. 

Verschillende soorten pannen in diverse formaten 

Maak allereerst een keuze uit verschillende soorten pannen. Ben je op zoek naar een koekenpan, een kookpan of bijvoorbeeld een wokpan? Andere soorten pannen die geregeld van pas zullen komen bij de bereiding van maaltijden zijn de hapjespan, de grillpan en de soeppan. Je kunt kiezen voor de aanschaf van losse pannen, of deze als set bestellen. 

Niet alleen heb je de keuze uit verschillende soorten pannen; kijk ook naar het formaat ervan. Een te grote pan betekent een onnodig hoog energieverbruik, terwijl bij een te kleine pan de kans op het overlopen ervan groot is. 

Materiaal en de coating van een pan 

Wanneer je een keuze hebt gemaakt uit de verschillende soorten en formaten pannen, is het materiaal waarvan deze gemaakt is het volgende aspect om op te letten. Kies tussen pannen van onder meer aluminium, RVS en gietijzer. Ieder van deze materialen biedt z’n eigen voor- en nadelen. Zo brengt een aluminium pan het risico op het vervormen van de bodem met zich mee. Iets wat bij een RVS en gietijzeren pan niet gebeurt. Het gekozen materiaal heeft invloed op het gewicht. Een gietijzeren pan zal bijvoorbeeld veel zwaarder zijn dan een aluminium pan. 

Pannen kunnen aan de binnenzijde voorzien zijn van een coating om onder meer het aanbakken van ingrediënten tegen te gaan. Er zijn ook pannen met een specifieke anti-kleeflaag. Zo’n laag is gewenst als je de pan voornamelijk gebruikt voor de bereiding van eiwitrijke ingrediënten, zoals vis en eieren. 

Zoek naar handige extra’s bij je pannen 

Sommige pannen worden standaard van enkele extraatjes voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een afgietdeksel of handvatten die niet warm worden. Het maakt het gebruik van de pannen nog eenvoudiger. Zitten deze extraatjes niet bij de pan die jij op het oog hebt? In sommige gevallen kun je ze los bestellen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een afgietrooster. 

Lees meer:

Laat een reactie achter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}